Obiloviny, luštěniny a rýže
Obilná zrna jsou malá, tvrdá semena, která rostou na travnatých rostlinách a jsou sklizena k jídlu pro lidi. Zrna mají tendenci tvořit většinu naší stravy a jsou dobrým zdrojem sacharidů. Jakákoli potravina vyrobená z obilných zrn, jako je pšenice, rýže, oves a ječmen, se klasifikuje jako obilné výrobky.
Jaké jsou tři části, které tvoří zrno?
Zrna se skládají ze tří částí: otruby; zárodek a endosperm.Otruby obsahují vlákninu a vitamíny B. Klíček obsahuje vyšší množství nenasycených tuků, minerálů, bílkovin a vitamínů B. A endosperm je největší částí zrna a skládá se převážně ze škrobu.
Jaký je rozdíl mezi celozrnnými a rafinovanými zrny?
Celá zrna prošla velmi minimálním zpracováním, a tak stále obsahují otruby, klíčky a endosperm, tedy všechny tři části zrna. Naproti tomu rafinovaná zrna jsou tvořena pouze endospermem. Rafinovaná zrna stále obsahují bílkoviny a sacharidy, ale chybí jim spousta výživných látek, které jsou obsaženy v ostatních částech zrna.
Je to na Vás, co si jakou variantu si zvolíte. U nás ve Slunečnici nabízíme obojí. Na své si přijdou i ti, co potřebují obiloviny bez lepku.